Montagetips voor vorstvrijlint

Benodigde lint-lengte
Kies een vorstvrijlint dat minimaal even lang is als de te beschermen leiding. De vermelde lengtes zijn exclusief aansluitsnoer, dus warme lengtes.
Elk warmtelint is stekkerklaar en voorzien van een robuust snoer plus randaarde stekker, met een gat voor pen-aarde. Indien nodig mag het aansluitsnoer worden verlengd.
Eventuele overlengte kun je als volgt benutten:
- Aan het einde van de leiding "een stukje terug" leggen.
- Extra vorstvrijlint aanbrengen op de koudste plekken.
- Het lint (deels) spiraalsgewijs om de leiding wikkelen.
Het kan overigens geen kwaad als een overblijvend stukje lint in de vrije lucht hangt. Zo kun je via 'overspringen' twee leidingen in elkaars nabijheid met één vorstvrijlint beschermen, omdat dit lint nooit te warm wordt. Isoleren van een ongebruikt deel is wel aan te raden, om energieverlies te voorkomen.
Het aanbrengen van vorstvrijlint
In principe kan iedereen dit vorstvrijlint monteren:
- Zorg dat de waterleiding goed toegankelijk is.
- Verwijder eerst eventuele isolatie van de buis.
- Leg het vorstvrijlint langs de waterleiding.
- Vastmaken en de isolatie (weer) aanbrengen.
Een Nederlandstalige handleiding wordt meegeleverd.
Metalen buizen en pijpen
Het vorstvrijlint tegen de leiding houden en om de 30 à 40 cm vastmaken met ty-reps of alu tape.
Kunststof leidingen en slangen
Eerst omwikkelen met aluminium tape voor betere warmtegeleiding. Daarna het lint tegen de leiding drukken en over de gehele lengte vastplakken met alu-tape. Deze methode bewerkstelligt een optimale warmteverdeling rondom de leiding.
Overige oppervlakken
Het vorstvrijlint aanbrengen op vorstgevoelige plekken en zorgdragen voor een goede warmteverdeling. Bevestig het lint bij voorkeur op metalen oppervlakken of breng eerst aluminium tape aan.
Isoleren van de waterleiding
Met isolatie wordt vrijwel alle warmte van het vorstvrijlint gebruikt om de leiding, en het daarin aanwezige water, te verwarmen. Daarom is het nuttig leidingen -na het aanbrengen van het lint- te isoleren. Een bijkomend voordeel is een lager stroomverbruik. Hiermee heeft vorstvrijlint een belangrijk pluspunt t.o.v. warmtelinten, die bij elke temperatuur hun maximale vermogen leveren. Je kunt dit lichtgewicht isolatieschuim in elke bouwmarkt (lees de tips!) vinden.
Leidingen beveiligen tegen strenge vorst
De leiding-diameter (buiten-doorsnee van de waterleidingbuis) en de dikte van de isolatielaag bepalen grotendeels de effectiviteit van de vorstbeveiliging.
Vorstvrijlint 1x langs leiding met diameter tot 32 mm
- Met 20 mm isolatie is leiding beschermd tot -20 °C.
- Zonder isolatie blijft deze leiding vorstvrij tot -10 °C.
Voor extra bescherming kun je meer Vorstvrijlint 10W (heen-en-terug of spiraalsgewijs aanbrengen), of dikkere isolatie toepassen.
Een indicatie van het effect: Leidingen tot 60 mm diameter, met 20 mm isolatie, blijven beschermd tot -30 °C met een vorstvrijlint van 2x de leiding-lengte.