Vaak gestelde vragen en antwoorden


Welke leidingen moet ik beschermen?

In principe kunnen alle waterleidingen in onverwarmde ruimtes bevriezen, tenzij je ze voor de winter aftapt. De vraag is eigenlijk hoe hard het moet vriezen voordat er problemen ontstaan…

Hoe werkt vorstvrijlint?
In de kern zit een weerstandslichaam dat elektriciteit omzet in warmte. De weerstand (en daarmee het stroomverbruik) varieert continu mee met de temperatuur.

Wat betekent zelfregulerend?
De leiding-temperatuur bepaalt hoeveel stroom er door het lint loopt. Naarmate de temperatuur daalt wordt er meer warmte in de leiding gebracht. Dit gebeurt volledig automatisch.

Is vorstvrijlint elektrisch?
Ja, het werkt op normale 220/230 Volt netspanning. (Zelfregulerend lint is niet leverbaar voor andere spanningen)

Hoe heet wordt dit lint?
Vorstvrijlint wordt niet heet; je kunt het altijd gewoon vastpakken. NB: dit lint is niet bedoeld voor verwarming, omdat het boven +10 ºC nauwelijks warmte afgeeft.

Is het ook geschikt voor pvc buizen?
Vorstvrijlint raakt niet oververhit, dankzij het zelfregulerende principe. Daardoor is het veilig toepasbaar op-of-in leidingen van kunststof.

Bij welke temperatuur gaat het lint aan?
Vorstvrijlint bevat geen ingebouwde thermostaat en heeft dus geen aan/uit schakelcontact. Rond het vriespunt produceert het een beetje warmte en bij strenge vorst juist veel.

Is vorstvrijlint bedrijfszeker en veilig?
Ja, het bevat geen (aan slijtage onderhevige) schakelcontacten. Vorstvrijlint kan nooit te warm worden en mag zelfs in of onder water worden toegepast.

Hoe moet ik het aansluiten?
Vorstvrijlint is helemaal stekkerklaar. Het heeft een netsnoer met een stevige, geaarde stekker en er zit een Nederlandse handleiding bij.

Past de stekker in een pen-aarde stopcontact?
Ja, de stekker is zowel voorzien van zowel zijstrippen voor randaarde als een gat voor de (Belgische) pen-aarding.

Hoe zit het met de garantie?
Vorstvrijlint 10W en 25W zijn kwalitatief hoogwaardige Zweedse producten met 2 jaar fabrieksgarantie.