Chalet winterklaar maken

Gepubliceerd op 10 september 2019 om 21:33

Onder een chalet liggen vaak waterleidingen of afvoerpijpen die kunnen bevriezen. Hoe kun je vorstschade voorkomen?

Elke watervoerende leiding, ongeacht waar deze zich bevindt, kan kapotvriezen als de omgevingstemperatuur te ver onder het vriespunt daalt.

Bij een chalet is het handig om tijdens de bouw deze leidingen te voorzien van een vorstvrijlint en daarna het geheel te isoleren. Kunststof slangen of afvoerbuizen kunnen ook worden beschermd door deze eerst met aluminium tape te omwikkelen. (Let op: linten met ingebouwde thermostaat zijn niet geschikt voor gebruik kunststof)

Bij bestaande chalets is er soms al leiding-isolatie aanwezig. Die kun je gewoon blijven gebruiken. Werkwijze: isolatie aan één zijde open maken, daarna het vorstvrijlint op de leiding monteren en de isolatiemantel weer dichtmaken.

Twee tips voor chalets: 1) Naast elkaar liggende leidingen kun je ook met één lint beschermen, door 'overspringen'. Ook het stukje loshangend lint zal niet te warm worden. Dit uiteraard wel isoleren, om energieverlies te voorkomen. 2) Als je een inschakelautomaat gebruikt kan de stekker er het hele jaar in blijven zitten. Hiermee krijgt het vorstvrijlint alleen stroom bij vorst en vorstgevaar. Dus geen stress als je niet zeker weet of je de vorstbescherming wel in het stopcontact hebt gedaan... Bijkomend voordeel: je verbruikt nooit onnodig energie.

Kijk bij Montage voor meer praktische tips!

 


«